Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Diel, 05.02.2023 09:42

​Pluhuri kozmik në mikrovalë për studimin e origjinës së yjeve, planetëve dhe jetës

Prishtinë | 03/02/2020 11:20

Shkencëtarët britanikë kanë treguar se është e mundur të përdoret një mikrovalë kuzhine për të prodhuar pluhur kozmik në laborator.

Si lëndë e parë e fortë e formuar në historinë e hershme të sistemeve të yjeve, pluhuri kozmik është thelbësor për të kuptuar origjinën kimike të yjeve, planetëve dhe madje edhe vetë jetën.

Edhe pse mostrat e pluhurit kozmik kanë mbërritur në Tokë në formën e grimcave ndërplanetare, pluhurin e kometës dhe meteorëve, këto janë më rrallë përfaqësuese.

Karakteristikat e këtij materiali mund të hetohen ose përmes vëzhgimeve astronomike ose përmes testimit të pluhurit të simuluar të krijuar në laborator.

Sidoqoftë, krijimi i pluhurit tonë shumë kozmik në Tokë kishte qenë më parë një proces i shtrenjtë, i ndërlikuar dhe kërkon shumë kohë.

Pluhuri kozmik është bërë nga yje dhe supernova dhe mund të formojë mjegullnaja. Këto përfundimisht shemben për të formuar yje të ri, planetë dhe madje edhe vetë jetën, andaj vetitë e pluhurit janë me interes të madh për astrofizikanët. Fatkeqësisht, mostrat përfaqësuese të pluhurit nuk mund të vijnë.

"Përbërja e pluhurit kozmik nuk është kuptuar mirë dhe aktualisht nuk është e mundur të grumbullohen mostra për analiza," shpjegoi Stephen Thompson nga Diamond Light Source, përshpejtuesi i grimcave në Britaninë e Madhe.

"Të qenit në gjendje të bëjmë mostra pluhuri analoge në mikrovalë mund të ndihmojë për të hedhur dritë në historinë e hershme të Sistemit Diellor."

Në studimin e tyre, Thompson dhe kolegët kishin punuar me një metodë për prodhimin e materialeve të ngurta nga materiale të vogla të quajtura proces sol-xhel.

Sol-xhel fillon me një qëndrueshmëri që është e ngjashme me atë të kremit të duarve - dhe kështu ato duhet të thahen në mënyrë që të formojnë mostrat e pluhurit.

Sidoqoftë, tharja e ajrit të solucioneve të ajrit është një proces që kërkon kohë që mund të zgjasë rreth 24 orë për të dhënë një mostër të përfunduar.

Një ndërlikim tjetër vjen në formën e përfshirjes së hekurit - i cili në Tokë, ka tendencë të formojë ndryshkje që nuk shihen në hapësirë.

"Megjithëse ne shohim prova të hekurit në yje dhe planetë, ne nuk e shohim atë në mesin yjor. Ky është problemi 'i hekurit që mungon”, shpjegon Thompson.

“Një shpjegim i mundshëm është se hekuri del si nanogrimcë. Një tjetër është se hekuri është "mbyllur" në minerale silikate, në sasi shumë të ulëta për të ndikuar shumë në vetitë spektrale të asaj që ndryshe shfaqet si pluhur silikat i magnezit të pastër.”

Sol-xheli për formimin e pluhurit mund të vendoset për të përfshirë hekurin, por të tilla kërkojnë kushte speciale të tharjes, me një proces të bazuar në vakum të zhvilluar më parë nga ekipi që merr ditë për të përfunduar - një proces edhe më shumë kohë.

Për të parë nëse ata mund të shpejtonin tharjen e sol-xhelit në të dyja rastet, studiuesit përdorën një mikrovalë shtëpiake me 900 vat.

Ata përdorën furrën me mikrovalë për të tharë sol-xhelin e bërë  me dhe pa hekur, duke i krahasuar ato me të njëjtin xhel të tharë në furrën konvencionale në ajër dhe në furrën me vakum.

Në studimin e tyre, ekipi u përqendrua në bërjen e silikateve të magnezit - hekurit, të cilat janë analoge me kokrrat e pluhurit të formuara në atmosferën rreth yjeve të gjigantëve të kuq.

Sipas studiuesve, ri-përcaktimi i mikrovalës është një metodë e shkëlqyeshme, e lirë dhe e shpejtë - e cila kërkon vetëm 10 minuta për të fabrikuar mostra të pluhurit kozmik nga sol-xheli në laborator.

"Ne nuk mund të përsërisim kushtet e formimit të pluhurit kozmik këtu në Tokë saktësisht. Asnjë metodë e vetme për prodhimin e mostrave të pluhurit analog në laborator nuk mund të simulojë të gjithë pluhurin që vëzhgojmë rreth yjeve dhe në mesin yjor. Sidoqoftë, duke krijuar dhe karakterizuar këto mostra, dhe duke i krahasuar ato me të dhëna astronomike për të parë se ku ato janë të ngjashme, ne rrisim të kuptuarit tonë për formimin, përbërjen dhe evolucionin e homologëve të tyre kozmikë," tha Thompson.

Me studimin e tyre fillestar të plotë, studiuesit tani kërkojnë të hulumtojnë duke përdorur metodën e tyre të bazuar në mikrovalë për të prodhuar mostra pluhuri me kompozime të ndryshme.

"Çdo mostër na afron më shumë për të kuptuar formimin e pluhurit kozmik dhe sistemet planetare," tha autorja e studimit Anna Herlihy, e cila kreu pjesën më të madhe të punës eksperimentale pas studimit.

'Kush do ta merrte me mend se një mikrovalë kuzhine mund të ndihmonte me këtë?'

Gjetjet e plota të studimit u botuan në revistën ‘Astronomy & Astrophysics’.

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress