Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Mërkurë, 27.05.2020 11:24

​Testi i thjeshtë i ADN-së tregon kafshët që jetojnë në liqene dhe lumenj

Londër | 15/05/2019 17:16

Shkencëtarët tani mund të tregojnë se çfarë peshqish jetojnë në liqene dhe lumenj thjesht duke testuar ADN-në në ujë.

Shkencëtarët tani mund të kontrollojnë se cilat lloje të krijesave të ujit jetojnë në liqene dhe lumenj përmes ADN-së.

Ekspertët mund të krahasojnë materialin gjenetik nga gjaku, mbeturinat trupore dhe qelizat e mbetura në ujë për të treguar se cilat lloje kanë qenë ato.

Agjencia e Mjedisit në Britaninë e Madhe, e cila filloi të eksplorojë potencialin e teknikës shtatë vjet më parë, do të nisë programet e monitorimit të bazuar në ADN në vitin 2020, transmeton KosovaPress.

Ajo do të përdoret për të gjurmuar përhapjen e specieve jo-vendase të nxitura nga temperaturat në rritje - të tilla karkalecat vrasës.

Mbajtja e të dhënave mbi numrin e specieve që jetojnë në këto mjediseve mund të ofrojë një autorizim të mirë për shëndetin dhe ujin.

Duke kërkuar kursime efikase, organizata filloi të hetojë potencialin e aplikimit të ADN-së mjedisor - ose 'eDNA' - në punën e tyre në vitin 2012.

ADN mbetet në liqene dhe lumenj pasi kafshët lënë pas qeliza, gjak dhe mbeturina në ujë.

Duke krahasuar mostrat e ADN-së nga trupat e ujit në sekuenca të njohura të ADN-së, hulumtuesit mund të përcaktojnë se cilat lloje kanë mbetur prapa.

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress