Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Mërkurë, 18.05.2022 05:06

  ​​Mërgimtarët të gatshëm për të investuar në Kosovë, por kërkojnë lehtësira për investime

  Prishtinë | 09/11/2019 18:02

  Në punimet e Kongresit të dytë ekonomik të Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane në Gjermani, që po mbahet Frankfurt, u diskutua për partneritetin publiko-privat në komunat e Kosovës.

  Nga bizneset shqiptare në Gjermani u tha se institucionet duhet të krijojnë lehtësira për investime, duke rregulluar ligjet, në mënyrë që të investohet më shumë në Kosovë.

  Gani Nuha anëtar në Unionin e Bizneseve Shqiptaro-Gjermane në Gjermani, tha se qeveria e re në Kosovë duhet të punojë shumë në mënyrë që investitorët që në diasporë që duan të kontribuojnë në Kosovë, të kenë mundësi të investojnë aty.

  “Ju duhet me shtruar rrugën, kur duan ta bëjnë një investim në komuna, të jetë ashtu që është edhe në favor të komunës edhe në favor të kompanisë, edhe në favor të qytetarëve. E këto gjëra duhet urgjent me i ndryshuar, unë shpresoj që qeveria e ardhshme ka më bë shumë, se ne e kemi vullnetin me qenë pranë Kosovës, me financa, me shku në Kosovë me financu. Unë e kam bë shumë investime”, tha ai.

  Edhe sipas Zenun Krasniqit nga ky union, ka ende shumë vend për përmirësime dhe një nga shqetësimet, ai e theksoi çështjen e energjisë elektrike.

  “Kur folët për prodhim, e kemi problemin kryesor në Kosovë që është energjia elektrike, që është bazë për treg. Kemi shumë probleme që vendet e tjera të rajonit i kanë kryer moti, për këtë arsye pres që qeveria e ardhshme, problemin e parë me energjinë elektrike duhet me siguruar dhe stabilizuar për prodhues vendor, që me qenë ne të barabartë me vendet e tjera të rajonit”, tha ai.

  Ai shtoi se janë të gatshëm për investime në Kosovë dhe se ka shumë të tillë, që kanë interesim për të investuar në Kosovë, dhe siç theksoi ai, kjo është fitimprurëse.

  E kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti tha se duhet menduar për zëvendësimin e importeve.

  “Një mundësi shumë e mirë për investime, është fakti që kemi ndryshuar Ligjin për dhënien në shfrytëzim të pronave. Kryetarit të komunës i mundëson të negociojë me investitorë potencial, për të dhënë në shfrytëzim pronat në komunat tona. Pra nëse investim i është më i madh se 10 përqindëshi i inevstimeve kapitale në komunë, p.sh. në Prishtinë, nëse investimi është më i madh se 3 milionë euro, por jo më shumë se 20 milionë euro, në fusha të caktuara të prodhimit, atëherë është procedurë tepër më e shpejtë për t’i thënë një investitori eja se tokën, pronën e ke falas, nëse investon në prodhim. Ne në Komunë të Prishtinë kemi mjaftueshëm prona që t’i themi investitorëve nëse do të investojë në prodhim, e prodhim që i zëvendëson importet dhe krijon vende të punës, ne jemi të gatshëm që pronën ta japim falas”, tha Ahmeti, raporton KosovaPress.


  Loading...
   

  Shpërndaje


  Artikuj të sponzorizuar

  Më shumë nga KosovaPress