Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Diel, 23.02.2020 12:05

​Qytetarët e Bosnjës mbijetojnë me kredi

Sarajevë | 12/08/2019 17:48

Qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës kanë huazuar 4.9 miliardë euro nga bankat tregtare që nga fillimi i këtij viti.

Analistët ekonomikë vlerësojnë se kjo është dëshmi e situatës së rëndë financiare në të cilën qytetarët e gjejnë veten, dhe duke marrë hua mundohen të sigurojnë mbijetesë të zhveshur.

Banka Qendrore e Bosnjës dhe Hercegovinës ka njoftuar se deri në fund të qershorit, qytetarët kanë huazuar 4.9 miliardë euro nga bankat, që është 200 milionë euro më shumë sesa shuma totale e kredive të dhëna në 2018.

"Gjatë pesë vjetëve të fundit, ka pasur një rritje të vazhdueshme të vogël të kredive për familje në një nivel vjetor, i cili shkon midis 3.9 dhe 7.3 për qind", sipas një analize nga Banka Qendrore e BeH, transmeton KosovaPress.

Rreth 75.6 për qind e të gjitha kredive përbëhen nga kredi konsumatore, jo për qëllim, dhe kreditë për strehim përbëjnë 19 për qind.

Shuma totale e kredive për sipërmarrje është vetëm 2.1 për qind, dhe shuma më e ulët e kredive është ngritur për blerjen e makinave, vetëm 0.1 për qind.

Analiza e Bankës Qendrore tregon gjithashtu se popullsia e Bosnjës dhe Hercegovinës në bankat lokale gjithashtu kursen 6.5 miliardë euro, prej tyre  depozitat me afat dhe kursimet arrijnë në rreth 2.8 miliardë euro.

Kjo është një rritje e vogël në krahasim me vitin 2018, si pasojë e rënies së normave të interesit që arrijnë nga 1.2 - 1.4 për qind në depozitat me afat më të gjatë se dy vjet.

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress