Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Hënë, 23.11.2020 08:38

​Analiza e koronavirusit - shfaqet një mister që kërkon reagim urgjent

Londër | 02/02/2020 20:44

Analiza gjenetike e koronavirusit të ri 2019-nCoV ka treguar se është një patogjen i ri që është i ndryshëm nga SARS dhe duhet të konsiderohet si një koronavirus i ri njerëzor, me gjashtë të njohur nga më herët.

Një studim i paraqitur në një nga revistat më prestigjioze mjekësore, The Lancet, zbuloi gjetje më të papritura, përfshirë këtu që 2019-nCoV është gjenetikisht më i ngjashëm me disa viruse që gjenden te lakuriqët sesa virusi SARS dhe së fundmi ka hyrë në popullatën njerëzore.

Një mister i rëndësishëm - ndërmjetësi, duhet të zbulohet urgjentisht

Autorët pohojnë, ndër të tjera, se lakuriqët nuk infektojnë drejtpërdrejt njerëzit, por se ndërmjetësi ishte një kafshë tjetër që ndoshta shitej në tregun e Wuhan. Kjo do të thotë, ata tregojnë se kafsha në fjalë duhet të zbulohet sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të kuptojnë më mirë evolucionin, adaptimin dhe përhapjen e mëtejshme të virusit. Kjo duhet të lehtësojë dhe përshpejtojë zhvillimin e ilaçeve, trajtimeve dhe vaksinave që mund të shpëtojnë miliona jetë në të gjithë botën. Zgjidhja për këtë mister është gjithashtu e rëndësishme në parandalimin e tranzicionit të ardhshëm të koronaviruseve nga kafshët te njerëzit.

Një gjeneratë e re e hulumtimeve për sekuencat (NGS) ka eksploruar strukturën gjenetike të një virusi, origjinën e tij, si dhe shoqërimin gjenetik të tij me viruse të ngjashme.

Gjithsej 9 mostra janë marrë nga pacientët të cilët u diagnostikuan me virusin 2019-nCoV.

Çfarë i befasoi shkencëtarët?

Shkencëtarët u befasuan që rezultatet zbuluan se të gjitha sekuencat e ekzaminuara ishin në një përqindje më të madhe se 99.98%, duke sugjeruar që virusi vetëm kohët e fundit është infiltruar në popullatën njerëzore, ka shumë të ngjarë nga një vend i vetëm.

"Është e pabesueshme që sekuencat e vitit 2019-nCoV nga pacientë të ndryshëm janë pothuajse identikë. Ky konstatim sugjeron që 2019-nCoV origjinën nga një burim i vetëm në një kohë shumë të shkurtër dhe u zbulua relativisht shpejt. Megjithatë, pasi virusi transmetohet te më shumë individë, do të monitorojë vazhdimisht mutacionet që rezultojnë ", komentoi një nga autorët kryesorë të studimit, profesori Weifeng Shi pranë Laboratorit të Etiologjisë dhe Epidemiologjisë së Sëmundjeve Infektive të hershme në Universitetin Shandong në Kinë.


Më shumë e ngjashme me viruset te lakuriqët sesa me SARS

Rezultatet, ndër të tjera, tregojnë se gjenomi i virusit 2019-nCoV prej rreth 88% përputhet me dy koronaviruset (bat-SL-CoVZC45 dhe bat-SL-CoVZXC21) të identifikuara për herë të parë në vitin 2018 në Kinën Lindore.

Gjenetiku kroat Dragan Primorac tha për mediat kroate se është shumë interesante që 2019-nCoV është gjenetikisht më pak i ngjashëm me SARS sesa pritej.

"Është më shumë e ngjashme me dy viruset e lakuriqëve sesa virusi SARS-CoV, i cili infektoi më shumë se 8,000 njerëz në Kinën Jugore në vitet 2002 dhe 2003 dhe vrau 774 njerëz në 37 vende ose virusin MERS-CoV, që është u zbulua për herë të parë në Arabinë Saudite duke vrarë 858 njerëz, përfshirë 38 nga Kina e Jugut ”, tha Primorac.

"Duke pasur parasysh larminë gjenetike të viruseve SARS-CoV dhe MERS-CoV, virusi 2019-nCoV konsiderohet të jetë një virus krejt i ri që është konfirmuar përfundimisht se transmetohet përmes kontaktit me njerëz," shtoi ai.

Një rrugë e ngjashme për të hyrë në trup

Duke hetuar proteinën e pikut (S) me të cilin lidhet në qelizat njerëzore, autorët zbuluan se 2019-nCoV dhe SARS kanë struktura të ngjashme, pavarësisht dallimeve të vogla. Prandaj, ata sugjerojnë që 2019-nCoV mund të përdorë të njëjtën portë molekulare për të hyrë në qeliza si SARS (një receptor i quajtur ACE2), por ky supozim duhet që të konfirmohet.

Zhdukja e këtij mekanizmi është e rëndësishme për zhvillimin e ilaçeve antivirale që mund ta bëjnë të vështirë bllokimin ose bllokimin e tij.

Primorac shtron disa pyetje të reja lidhur me përhapjen e virusit vdekjeprurës.

"Së pari, tetë pacientë vizituan tregun e detit Juananan, ndërsa një person nuk ishte kurrë në treg, por ishte në një hotel afër tregut, duke sugjeruar mundësinë e transmetimit të virusit te ne në një mënyrë krejtësisht të panjohur. Së dyti, megjithëse lakuriqet konsiderohen si burim i virusit, kafshët e tjera pothuajse me siguri janë të përfshirë në transmetimin e virusit pasi që epidemia u vërejt për herë të parë në dhjetor 2019, kur lakuriqët ishin në gjumë gjatë dimrit. E treta, fakti është se lakuriqët e natës nuk u shitën dhe as nuk u gjetën pranë tregut të ushqimit të detit Juanan, gjë që shtron pyetje shtesë”, tha Primorac.

“Kjo sugjeron që shtegu, ose ndërmjetësi në transmetimin e virusit, nga lakuriqët te popullata njerëzore ende nuk është përcaktuar, që është një përparësi e menjëhershme dhe me shqetësim të veçantë pasi numri i pacientëve po rritet me shpejtësi në të gjithë botën," shton ai.

Disa ekspertë përmendin mundësinë që virusi të jetë transmetuar nga lakuriqët te njerëzit përmes gjarpërinjve të njohur për të ngrënë lakuriq dhe janë duke u shitur në tregun Wuhan. Të tjerë, megjithatë, shprehin dyshim serioz për këtë mundësi, deri më tani nuk është konfirmuar se disa koronavirus janë zhvendosur nga zvarranikët te njerëzit, dhe ata besojnë se bartësi i virusit ka më shumë të ngjarë të jetë gjitar, siç është një mace e egër, e cila gjithashtu u shit në treg dhe ishte një ndërmjetës transmetimi te virusi SARS, transmeton KosovaPress.

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress