Follow Us

*KYQU SHQIP ENGLISH
E Premte, 23.04.2021 04:12

​Sa shpesh duhet të testohet prostata?

Prishtinë | 08/12/2019 19:08

Shoqata Amerikane e Kancerit ndryshoi rekomandimin kur bëhet fjalë për testimin për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës.

Testimi i antigjenit specifik të prostatës (PSA) nga gjaku një herë në vit mendohet se çon në biopsi të panevojshme të prostatës dhe trajtim të panevojshëm për kancerin e prostatës, gjë që bën më shumë dëm sesa mirë, transmeton KosovaPress.

Që nga 1995, kjo shoqatë ka kundërshtuar testimin rutinë për kancerin e prostatës, dhe se rekomandimi nuk ka ndryshuar.

Rekomandimi i ri adreson rëndësinë e kufizuar të testit PSA. Konsiderohet gjithashtu që kontrollimi digjital i prostatës nuk duhet të bëhet nga të gjithë pacientët, pa marrë parasysh problemet dhe simptomat e tyre.

Studimet klinike kanë konfirmuar që numri më i madh i rasteve të kancerit të prostatës të zbuluar nga ekzaminimi rutinë PSA dhe biopsia pasuese është në rritje të ngadaltë dhe se shumica e pacientëve nuk kanë nevojë për trajtim.

Këta pacientë më së shpeshti do të vdesin nga kanceri i prostatës sesa nga kanceri i prostatës.

Rekomandime:

Diskutoni me pacientin se cilat janë pozitive dhe cilat janë aspektet negative të testimit rutinë të prostatës me paralajmërimin e mundësisë për të marrë rezultate të gabuara, të cilat mund të çojnë në trajtim të panevojshëm me të gjitha pasojat që sjell trajtimi

Ndaloni ekzaminimin digjital të prostatës si ekzaminim standard i kancerit të prostatës

Merrni vlerën e testit të parë PSA të bërë në të kaluarën dhe vendosni se sa shpesh duhet të përsëritet ai test.

Kanceri i prostatës është forma më e zakonshme e kancerit pas kancerit të lëkurës tek amerikanët.

Sidoqoftë, kanceri i prostatës zakonisht është i ngadalshëm dhe, varësisht nga mosha e pacientit, shumë pacientë do të vdesin nga një sëmundje tjetër.

Si përfundim, duhet të theksohet se testi PSA dhe ekzaminimi digjital i prostatës nuk duhet të përjashtohet në asnjë mënyrë, por thjesht të mos përdoren në mënyrë rutinore. Duhet të jetë më kritik dhe të përdoret testi nëse është vërtet i nevojshëm.

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress